poniedziałek, 15 sierpnia 2016

FASZEROWANE JAJKA

 

   Dziś chciałam podzielić się z Wami przepisem na jajka faszerowane. Ten prosty przepis jest ciekawą alternatywą dla jajecznicy, jaj ugotowanych na twardo, miękko, jajek sadzonych, itp...
Do ich wykonania potrzebne jest zaledwie parę składników:

10 jaj (można użyć mniej, 10 jaj to porcja na dwa dni dla dwóch osób)
pół dużego pęczką szczypiorku 
ok. 1-2 łyżki masła (plus odrobina do smażenia)
sól
pieprz
bułka tarta
 
Najpierw jajka gotujemy na twardo. Ważne by po ugotowaniu nie podrzucać ich w garnku aby skorupki pozostały całe. Po przestygnięciu przekrawamy je na pół wzdłuż jajka. Następnie wyciągamy ze środka ugotowane jajo tak aby nie zniszczyć skorupek. Wyciągnięte jaja kroimy w malutką kosteczkę. Ja ugotowałam 10 jaj i kroiłam je nieco ponad godzinę dlatego od razu uprzedzam, że jeśli chcecie owe jajka jeść na śniadanko to warto przygotować je dzień wcześniej, np. wieczorem. Do pokrojonych jaj dodajemy, również cienko pokrojony szczypiorek i masło, oraz sól i pieprz wedle uznania. Ostatnim etapem przygotowania jest wypełnienie wcześniej opróżnionych skorupek farszem, z lekką górką a na koniec "panieruję" w bułce tartej aby po usmażeniu zrobił się fajny, chrupiący wierzch. Tak przygotowane jajka wkładamy do miski, zakrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki. Na drugi dzień należy smażyć je na maśle farszem do dołu, najpierw bez a po chwili pod przykrywką aby całe się ugrzały. Podawać z pieczywem (najlepiej smakuje z ciepłą bułeczką posmarowaną masłem). Jak już wyżej wspomniałam to prosty przepis ale można z nim w ciekawy sposób poeksperymentować dodając np. cieniutko pokrojoną cebulkę lub czerwoną cebulkę lub uprażony  chrupiący boczek albo szynkę czy nawet ser lub mozzarellę. Ja zamierzam się pobawić z tymi pomysłami, a oryginalny przepis pochodzi od mojej teściowej (dla której zbieramy lajki za ten przepis) ;)


 Jak zwykle życzę SMACZNEGO !!!
Basia

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz